AdresHal Mah. Turgut Özal Bulv. Mertoç Sitesi E Blok No:131 Akdeniz / MERSİN

Fiziksel Analiz Nedir

Fiziksel analiz; Bir kimya terimi olup, bir maddenin fiziksel özelliklerinin tayin edilmesidir. Fiziksel özellikler(organoleptik) gıda kalitesini belirlemedeki önemli kriterlerden birisidir.

Fiziksel Analizler Neden Yapılmalıdır?

Ham, yarı işlenmiş ya da işlenmiş tüm gıdalarının ilk değerlendirmeleri organoleptik muayene ile (tat, koku, renk, sertlik vb.) yapılır.
Bir gıda tedarikçisinin (endüstriyel, bireysel) satın almada ilk baktığı özellikler ürünün fiziksel özellikleridir. Bu özelliklerden bazıları duyusal olarak ölçülebilse de bazıları hassas analizlerle ölçülebilmektedir.
Fiziksel analizlerin diğer bir amacı da, tüketime sunulan gıdaların Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve TSE standartlarına uygunluğunu değerlendirmektir.

Fiziksel Analiz Hizmetlerimiz

Laboratuvarımızda fiziksel analizler; ulusal ve uluslararası metotlara göre (TGK, TSE, ISO, EN, AOAC vb) uzman personelimiz tarafından en güncel teknolojiler kullanılarak en kısa sürede, doğru ve güvenilir bir şekilde yapılmaktadır.
Fiziksel analiz laboratuarında bulunan cihazlarımız

  • Hektolitre
  • Yaş-Kuru Gluten cihazı
  • Gluten İndex Santrifüj
  • Düşme Sayısı (Falling Number) cihazı
  • Randıman cihazı
  • Değirmen
  • Vibrasyonlu Elek
  • Sedimantasyon cihazı
  • Hunterlab cihazı
  • Lovibond tintometresi
  • pH metre
  • Ağırlık Ölçüm cihazları (teraziler)
  • Kumpas
  • Refraktometre (Dijital)
  • Kullanmakta olduğumuz cihazlarımız ve teknik malzemelerimiz, mevzuatlara uygun olarak, periyotlar halinde akredite olmuş kalibrasyon kurumlarınca kalibre edilmektedir. Laboratuvarımızda gıda maddelerinde ve yemlerde yabancı madde, kırık tane, renk, tat ve görünüş, rutubet, hektolitre, sedimantasyon, düşme sayısı, yaş-kuru gluten vb. fiziksel analizler yapılmaktadır.